Čižba – lov ptáků na lep

Dnešní doba nám přináší řadu omezení, jak se věnovat svým koníčkům a zálibám. Díky EU je to ještě horší a já si někdy říkám, zda by nám nebylo lépe někde v Kanadě. Opět jsem na to narazil při rekonstrukci jednoho z loveckých řemesel, které muselo být známé a vlastní i starým Slovanům.
Jedná se o čižbu – v tomto případě lov drobného ptactva na lep.Co je to vlastně čižba?

http://www.ifauna.cz/clanek/okrasne-ptactvo/cizba-v-udoli-ploucnice/5011/

http://www.ifauna.cz/holubi/nemodforum/r/detail/913857/nezna-nekdo

http://old.myslivost.cz/media/clankyDetail.asp?IDCl=12841&IDR=10334&TypR=1

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ci%C5%BEba

Výroba lepu:
Dobrý lep upravíme z lněného oleje, co možná starého, vaříme v hrnci na ohni, pokud možno venku. Když se z oleje řádně kouří, zapálíme jej, přistrčíme poklici by málo vzduchu bylo, olej se nevařil a nepřetékal, což nebezpečno jest. Často pak zkoušíme, zda olejná kapka z hrnce vyňatá a na kameni či železe zchladlá, se už mezi prsty netáhne. Pakli se to povede, poklicí zamezíme vzduchu přístup, přidáme bobule jmelí a dobře je na mírném ohni s olejem svaříme.
Letní lep strojí se ze dvou dílů kalafuny a jednoho dílu lněného oleje. Kalafunu rozpusť v hrnci nad ohněm a olej přilívej po částech. Dále se pak postupuje, jak shora uvedeno jest. K uložení lepu hodí se nejlépe telecí kůže nebo plátno voskové.

Samostatný lovecký princip se starodávnou tradicí představoval lov ptactva na lep. Odedávna tvořily základ pro výrobu ptačího lepu bobule jmelí, které zůstávají lepkavé dokonce i po průchodu trávícím traktem ptáků. Samotná výroba lepu byla obestřena vždy tajemstvím, obzvláště od dob, kdy byl lep zakázán. Proto není nikde jeho přesná výroba popsána. Podle ústního podání se musely bobule jmelí spařit vodou, aby se uvolnily slupky a poté se ručně dužina propracovala přes síto, aby se odstranila semena. K hotovému lepu se přidával lněný olej, aby lep nezamrzal a udržel si lepkavost i pod bodem mrazu.

Legislativní dopady:
Tento článek není návodem k lovu čižbou. Pouze si klade za úkol rekonstruovat a odzkoušet lov drobných ptáků pomocí ptačího lepu.
Čižba je v České republice zakázána. Vaše Vaše pokusy tedy musí skončit u přípravy lepu nebo jeho namazání na vějičku.
Samotné pokusy a funkčnost lepu je třeba vyzkoušet v zemích, kde je to legální (nejblíže je Rakousko). Je třeba si ale nastudovat místní legislativu.
Při této rekonstrukci nebyl zraněn nebo usmrcen jediný ptáček.

Dodatek: Přestože byly pokusy provedeny v souladu se zákonem, preventivně neuvádíme u tohoto autora jméno. Děkujeme za pochopení. – redakce -


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>