Výstava o Slovanech v Mělníku




SLOVANÉ. STŘEDNÍ POLABÍ A DOLNÍ POVLTAVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Místo konání: Regionální muzeum Mělník – nám. Míru 54
Doba konání výstavy: 13.5.-3.7.2011
Link na akci: Muzeum Mělník

Výstava, která přiblíží období raného středověku přibližně od 7. do 12. století. Výstava chce návštěvníky seznámit nejen s kulturou Slovanů žijících v centrálních částech Polabí a Povltaví. Svým interaktivním charakterem nabídne především možnost poznat vybrané momenty z jejich (ne)všedního života.
Dominantní částí výstavy bude rekonstrukce části slovanské osady s hospodářským zázemím, která bude doplněna zajímavými nálezy keramiky, šperků, zbraní a dalších kovových předmětů z významných regionálních lokalit jako jsou Hradsko, Tišice, Vepřek a dále ze středočeských lokalit, k nimž patří například Libice nad Cidlinou či Čáslav. Lákavá bude příležitost vyzkoušet si repliky oděvů a doplňků, prozkoumat obydlí a jeho vybavení, zahrát si na lovce i zemědělce či si zkusit tkalcovské techniky. Pro školy se připravuje pestrý doprovodný program, v němž se v rolích obyvatel osady a průvodců představí mělničtí muzejníci. Chybět nebudou oblíbená hra na archeologa, dotykové zóny i možnost zhotovit si typickou ozdobu. Zkrátka nepřijde ani návštěvnická veřejnost při dalším ročníku Mělnické „slovanské“ muzejní noci (27.5. 2011). Součástí výstavy se stanou výtvarné práce žáků ZUŠ Mšeno, které vznikly v rámci archeologicko kreativních pracovních dílen v prostorách muzea. S touto tématikou mají bohaté zkušenosti i žáci 7.B ze ZŠ Jindřicha Matiegky, kteří je představí ve svém koutku a především při slavnostním zahájení výstavy ve čtvrtek 12.5. 2011 v 17.00 hodin. Snahou výstavy je propojit archeologické reálie s jedinečnou možností prožít si alespoň část dne v duchu starých Slovanů. Tuto neobyčejnou příležitost máte i Vy….
Tak přijďte, těšíme se na Vás…















Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>