Výroba pícky na smažení (využití slezské misky)
Dne 29.10.2008
Z debaty o praktickém využití slezské misky pro
přípravu, jídla jsme dospěli k variantě vystavět pro slezskou misku vlastní pícku.
Cílem bylo experimentálně ověřit vybudování pícky v terénu (při táboření či
přesunu) a také jsme chtěli porovnat vlastnosti při vaření mezi slezskou misou
používanou "volně" a slezskou miskou pevně umístěnou na pícce.
CHCETE SI TO TAKÉ ZKUSIT? |
|
Slezské misky (správně misky slezského typu) byly nalezeny v řadě
exemplářů na takřka celém území Velké Moravy. Přestože některé jednotlivé nálezy
umožňují spekulovat o celé řadě dalších využití (jako
puklice štítu či kardiofylax) jsou
tyto misky většinou historiků přijímány jako "pánvičky na smažení". Na Pohansku byla
dokonce slezká miska spolu s pražnicí součástí kamenné pece v zemnici (nález in situ),
takže o jejím kuchyňském využití nelze příliš pochybovat.
Výroba pícky
- Experimentálně jsme tuto pícku postavili ve smíšeném lese a jako materiál jsme
použili nasbírané ploché kameny a jako výplň bahno, jednalo se o bahno náhodně
nabrané z louže na lesní cestě. - Bahno bylo hodně písčité, tedy nepříliš
kompaktní, ale pro výmaz pece naprosto dostačující. Postup stavby byl po jednotlivých
vrstvách kamenů navzájem provázaných a podmazaných bahnem. Bahno by v konečném
důsledku nebylo nutné, ale výborně sloužilo na vyrovnávání nerovností, k větší
kompaktnosti a urychlovalo práci. - Výroba pícky trvala dvěma osobám cca 60 minut
a to od zahájení stavby po zapálení. - Jako nástroj jsme použili nádobu na
přinesení bahna a lopatku na jeho nabrání. Ale není problém stavbu realizovat
zcela bez nástrojů.
Pečení – ověření a porovnání
Samotné vaření nás mile překvapilo. Jídlo jsme připravili na
relativně malém množství dřeva, teplota se dala velice operativně regulovat (rozhrnutím
a shrnutím ohniště). Slezská miska posloužila jednorázově k usmažení 500g
kuřecího masa. Tuk se díky možnosti regulace ani nepřepaloval, z čehož jsme měli
v počátku strach.
Vzhledem ke zkušenostem můžeme postavení takové pícky
doporučit tam, kde se nějakou dobu táboří na jednom místě. Esteticky může být
pícka malebnější, například pomazáním hlínou do kopulovitého tvaru. Ale i naše „rychlé“
provedení je natolik stabilní a trvanlivé, že může sloužit celý víkend i
pro větší množství lidí.
Pečení na slezské misce pomocí dřevěné rukojeti.
Tento pokus jsme ještě jednou zopakovali v jiném
prostředí a se stejně uspokojivými výsledky.
Napsat komentář