Tvarohová (svatební) kaše

Jedním ze zajímavých receptů, které jsme našli v knize Magdaleny Beranové (Jídlo a pití v pravěku a středověku) byla tzv. svatební kaše. Tato kaše je poměrně jednoduchá na uvaření, za to však je podstatně náročnější na prvotní přípravu. Hlavní však je, že je velice chutná.Tuto vynikající kaši si můžete vyrobit s pomocí základních ingrediencí, ale
bohužel nebude chutnat tak, jak by mohla v případě výroby z domácích surovin. Rozdíl pochopíte teprve ve chvíli, až když si kaši připravíte z domácích surovin.

Pro 4 porce potřebujeme:

  1. Tvaroh vyrobený z 6 litrů domácího mléka   [ lze nahradit směsí
    měkého a tvrdého tvarohu - cca  400 g
  2. Stejné množství  mouky jako tvarohu (,ůže být i o něco méně) –
    mouka by měla být vlastní nahrubo umletá  [ nebo použít celozrnou mouku z obchodu ]
  3. Bžezový (javorový) sirup


I.
Připravíme si tvaroh a mouku


II.
Mrkev nadrobno pokrájíme a vaříme asi hodinu (až
mrkev úplně změkne).




III.

  1. Uvařenou mrkev necháme okapat od vody.
  2. Následně mrkev rozetřeme, rozmícháme nebo uhněteme, Výsledkem nám bude
    žlutá kaše podobná známé bramborové.
  3. Kaši smícháme s vejci a dosypeme ji chlebovou drtí (moukou), tak aby nám
    z kaše vzniklo tvárné těsto.
  4. Do těsta můžeme přidat rozinky, ale ty u Slovanů nebyly až tak časté a proto je
    v tomto konkrétním receptu spíše nepoužívám.
  5. Nebo můžeme přidat oříšky apod.
  6. Z těsta vytvarujeme placičky, které na oleji osmažíme z obou stran.
  7. Hotové placky mají zvláštní nasládlou chuť, blízkou plackům z vařených
    mrambor.


IV.
Recepty ze 17. století zmiňují slazení placek cukrem a
medem. Cukr Slované neznali a proto jsme použili ke slazení med (nebo sirup). Je však třeba
konstatovat, že nám placky s medem nechutnaly tolik jako bez něj.






Dobrou chuť

————————————————————————————————————————————————————————–

Takto podobné placky připravovali staří Slované přímo v terénu při táboření:



Při výrobě placek se vždy uplatní ošatka z moukou, která Vám zjednoduší práci s
jinak lepkavým těstem.



Také hotovou placku je možné ještě před vložením na pánev naposledy obalit v mouce.



Aby placka nenasála tolik tuku, vkládáme ji na již rozpálenou slezskou misku.



Placky není třeba péct dlouho. Spíše je třeba je častěji kontrolovat, aby se nad ohněm nepřipálily.



A je hotovo…


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>