Pletení na dutince



Jedná se o velmi starou textilní techniku, která se objevuje na mnoha místech v mnoha obdobích, poprvé asi v 7. st. př. Kr. Není tedy důvod, proč by ji nemohli znát i obyvatelé Velké Moravy, přestože přímé doklady nemáme.Jedná se o velmi starou textilní techniku, která se objevuje na mnoha místech v mnoha obdobích, poprvé asi v 7. st. př. Kr. Není tedy důvod, proč by ji nemohli znát i obyvatelé Velké Moravy, přestože přímé doklady nemáme.

Technika využívá dutého nástroje s několika (nejčastěji čtyřmi) hroty na jednom konci. Délka hrotů je asi 1 – 1,5 cm, délka celého nástroje může být různá, jen musí dobře padnout do ruky. Velmi se osvědčila výroba dutinek z větví černého bezu, které mají vnitřní část dužnatou, ale není problém využít jakékoliv jiné dřevo.

Z jedné nekonečné nitě vzniká dutá šňůrka, která má vzor podobný pletenině. Její velikost závisí na průměru dutinky (otvoru) a síle příze.


Postup:

Nejprve je potřeba přízi protáhnout dutinkou a obtočit jí všechny hroty.

pletení na dutince
pletení na dutince

Příze se pak přikládá po směru obtočení vždy k vnější straně jednotlivých hrotů a předchozí očko se přes ni přetáhne do otvoru v dutince. Vytvářenou šňůrku je potřeba čas od času povytáhnout za konec procházející otvorem (nejlépe asi po čtyřech přetaženích, v závislosti na síle příze).

pletení na dutince
pletení na dutince
pletení na dutince

Po upletení dostatečně dlouhé šňůrky je potřeba ji zakončit, aby se nerozplétala. Přesune se smyčka z prvního hrotu na druhý a jako jedno oko se přetáhnou přes oběžnou přízi. Pak se přesune smyčka ze čtvrtého hrotu na třetí a opět se přetáhnou přes oběžnou přízi obě najednou. Nakonec se zbývající očka opatrně sundají z hrotů, provlékne se jimi volná příze, šňůrka se vytáhne z dutinky a konec se zajistí uzlíkem.

pletení na dutince

pletení na dutince

 


Petra Přemyslovská
, Jan Přemyslovský

Převzato od skupiny oživlé historie Aštera.

CHCETE SI TO TAKÉ ZKUSIT?

Navštivte
naše tržiště!


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>