Placky z mrkvového mázu



Staří slované znali pouze divokou bílou a pravděpodobně i šlechtěnou žlutou mrkev. Krom barvy mrkve se v minulosti lišilo také zpracování. V 16.-17. století se spíše než do omáček a polévek, používala mrkev k výrobě sladkého mázu.
Je otázkou, zda se podobný mrkový máz připravoval i u starých Slovanů, ale technicky to možné je, ačkoliv potvrzující důkazy asi nikdy mít nebudeme.

POTŘEBUJETE INGREDIENCE?


Navštivte naše tržiště!

Výroba mázu a následně placek byla časově náročnější než přímá konzumace nebo
vaření v polévce. Možná však byla mrkev natolik vzácná a její nasládlá chuť natolik
žádoucí, že si naši předkové tu práci ze smažením prostě dali. Každopádně oproti
obilným plackám vynikají ty mrkvové výraznou chutí a jsou lehké na strávení.
Určitou nevýhodou placek je, že se při smažení trochu trhají a také do sebe nasají nemalé množství tuku.

Upozornění: Placky z oranžové karotky nejsou na výrobu placků vhodné – nejenže jsou oranžové, ale hlavně nemají tu potřebnou moučnou chuť.
Celkově jsme je ohodnotili jako výrazně méně chutné!

Pro 4 porce potřebujeme:

  1. 500 gr žluté mladé mrkve (může být i vzrostlá)
  2.  Pro zahuštění přidáme ( – množství závisí na hustotě směsi)
    1.   několik hrstí jemně drceného starého chleba  [ lze nahradit strouhankou
    2. nebo několik hrstí vlastní nahrubo umleté
      mouky  [ nebo použít celozrnou mouku z obchodu ]
  3. sádlo nebo bukvicový (olivový) olej
  4. 3 ks vajíček
  5. K dochucení lze použít: med, březový (javorový) sirup a případně i rozinky, oříšky


I.
Připravíme si žlutou mrkev, kterou omyjeme a očistíme.
Tuto mrkev můžete koupit jako krmnou nebo si ji můžete snadno sami vypěstovat.


II.
Mrkev nadrobno pokrájíme a vaříme asi hodinu (až
mrkev úplně změkne).




III.

  1. Uvařenou mrkev necháme okapat od vody.
  2. Následně mrkev rozetřeme, rozmícháme nebo uhněteme, Výsledkem nám bude
    žlutá kaše podobná známé bramborové.
  3. Kaši smícháme s vejci a dosypeme ji chlebovou drtí (moukou), tak aby nám
    z kaše vzniklo tvárné těsto.
  4. Do těsta můžeme přidat rozinky, ale ty u Slovanů nebyly až tak časté a proto je
    v tomto konkrétním receptu spíše nepoužívám.
  5. Nebo můžeme přidat oříšky apod.
  6. Z těsta vytvarujeme placičky, které na oleji osmažíme z obou stran.
  7. Hotové placky mají zvláštní nasládlou chuť, blízkou plackům z vařených
    mrambor.


IV.
Recepty ze 17. století zmiňují slazení placek cukrem a
medem. Cukr Slované neznali a proto jsme použili ke slazení med (nebo sirup). Je však třeba
konstatovat, že nám placky s medem nechutnaly tolik jako bez něj.






Dobrou chuť

————————————————————————————————————————————————————————–

Takto podobné placky připravovali staří Slované přímo v terénu při táboření:



Při výrobě placek se vždy uplatní ošatka z moukou, která Vám zjednoduší práci s
jinak lepkavým těstem.



Také hotovou placku je možné ještě před vložením na pánev naposledy obalit v mouce.



Aby placka nenasála tolik tuku, vkládáme ji na již rozpálenou slezskou misku.



Placky není třeba péct dlouho. Spíše je třeba je častěji kontrolovat, aby se nad ohněm nepřipálily.



A je hotovo…


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>