Merlíkové bochánky



Špenáty (tedy povařené posekané listí převážně merlíkovitých rostlin) byly oblíbenou slovanskou potravou. Připravovaly se na řadu způsobů a jedním z nich mohly být právě špenátové těstové bochánky.
Při přípravě tohoto jídla jsme se inspirovali receptem ze 17. století, který jsme mírně zjednodušili a upravili pro raný středověk.

POTŘEBUJETE INGREDIENCE?


Navštivte naše tržiště!

Doba přípravy zabere jen asi 1 hodinu a výsledkem Vám budou velice chutné a netradiční merlíkové bochánky. Tento recept velmi doporučuji všem k vyzkoušení.
Navíc ve zpracované podobě Vám bochánky vydrží i kratší transport a mohou tak být vhodným doplňkem stravy i na slovanských akcích.

Pro 4 porce potřebujeme:

  1. 320 gr listů (případně mladých lodych) merlíku bílého [ lze použít jakýkoliv druh merlíku či lebedy ] [ samozřejmě lze použít i špenát, ale ten zde v 9.-10. století nerostl ]
  2. 170 gr hladké bílé mouky a 170 gr semleté jemné mouky  [ pokud
    nemáte kamený mlýnek použijte celozrnou mouku z obchodu, ale vlastní mouce se to nevyrovná ]
  3. 100-150 gr balkánského sýra  [ může být i jiný druh, ale balkánský sýr si s merlíkem výrazně doplňuje chutě ]
  4. hrst jemně drceného starého chleba  [ lze nahradit strouhankou ]  – množství závisí na hustotě směsi
  5. 3 ks vajíček
  6. 20 gr másla
  7. sůl a koření (např. saturejku)


I.
Máte-li všechny ingredience k dispozici, je hlavním krokem nasbírání potřebného množství merlíku, který je u nás poměrně hojný na rumištích.
Sbírají se buď listy časně z jara nebo i
sečením omlazené rostliny. A to včetně lodyh s květními pupeny.




II.

  • Nádivka:
    1. Merlík nadrobno posekáme, posolíme a uvaříme z něj špenát. Vaříme jej asi 45 minut – tedy tak dlouho, aby nám vnikla
      hustá směs s minimem vody.
    2. Do špenátu přidáme nadrcený chléb, jedno vajíčko a nadrobno nakrájený (nastrouhaný) balkánský sýr.
    3. Podle libosti špenát okořeníme (nám se osvědčila
      saturejka)
    4. Vše pořádně promícháme a zahustíme tak, aby nám vznikla tuhá pasta.
  • Těsto:
    1. Smícháme hladkou bílou s vlastní semletou mouku.
    2. Přidáme dva žloutky a kousek rozpuštěného másla.
    3. Pořádně těsto prohněteme a dle potřeby přidáváme teplou vodu, aby těsto bylo vláčné.
  • Fotografie: Na fotografii není přesný poměr – vídíte na ní těsto z 220 gr mouky a pastu z 420 gr merlíku.




III.

  1. Placičky:
    • Nejprimitivnější postup je ten, že z těsta uždibujeme kousky,
      které následně v ruce tvarujeme do placiček. Nám se osvědčily placičky o
      průměru 11 cm.
    • Jelikož neoplýváme zručností předků, můžeme na rozválení těsta použít váleček a prkénko. Snažíme se vyválet co nejtenší vrstvu, ze které si
      následně vyřezáváme kolečka.
    • Lze také použít různé moderní vykrajovací formy – chuť se sice
      nezmění, avšak vizuálně se oddálíme od slovanské kuchyně.
  2. Bochánky:
    1. Do středu vytvořených placiček přidáváme pastu a následně bochánky uzavřeme
      (slepíme k sobě přesahující části těsta).
    2. Množství pasty závisí na velikosti placiček – přibližně cca kávovou
      lžičku na placičky o průměru 11 cm.
    3. Pokud Vám nesejde na "historickém" vzhledu bochánků, tak si můžete pomoci
      různými moderními formami, které nám výrazně urychlí práci.
  3. Vaření:
    1. Bochánky vkládáme do vařící vody na cca 12 minut. Uvařené bochánky vystoupají samy k hladině – takže je můžeme postupně odebírat.
    2. O něco snažší (a dobově také obhájitelné) je vaření v horké páře. Kdy na hrnec položíme plátno s bochánky a ještě vše přikryjeme.
      V tomto případě vaříme bochánky cca 15 minut.
    3. Po uvaření bochánky vyjmeme a dáme na plátno nebo ošatku (ta se
      osvědčila), aby mírně oschly.
  4. Fotografie: Právě uvařené bochánky.




IV.

  1. Po několika minutách při vyjmutí z vody/páry bochánky oschnou a schladnou – v té chvíli je
    náplň ještě příjemně teplá a můžeme se pustit do jídla.
  2. Bochánky z páry po schladnutí získají příjemnou tmavělesklou barvu.
  3. Bochánky lze jíst i po celkovém zchladnutí jako studené jídlo.
  4. Případně je lze ohřát v horké vodě a jako delikatesa jsou osmažené na
    tuku s cibulkou.
  5. Fotografie: Merlíkové bochánky jsou připraveny k jídlu.




Dobrou chuť

————————————————————————————————————————————————————————–

Takto merlíkové bochánky připravovali staří Slované na svých hradištích:



Výroba velkého množství bochánků je společenskou záležitostí.



Hotové bochánky nahážeme do vroucí vody.



Bochánky samy vyplavou na hladinu – jakmile budou uvařeny.



Po vyjmutí z vody je necháme mírně zchladnout a okapat.



Pro lepší chuť můžeme bochánky omastit osmaženou cibulkou a sádlem.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>