Moderní stáčení březové mízy


V minulém příspěvku jsme si řekli, jak probíhalo stáčení březové mízy v historii a jaké produkty se z ní dají vyrobit. Článek obsahuje také řadu podstatných informací o sběru mízy. Nejdříve si proto prosím přečtěte předchozí článek a až pak tento.

 

Tento kratičký článek věnuji modernímu odběru mízy, který je mnohem praktičtější a šetrnější ke stromům. Pro zájemce o pravidelné stáčení mízy je právě mnohem vhodnější zvolit moderní postupy.

 

MODERNÍ A ŠETRNÝ ODBĚR MÍZY SE PROVÁDÍ POMOCÍ KOHOUTKŮ 

V dnešní době existuje moderní, ke stromým extrémně šetrný a snadný způsob odběru mízy pomocí plastových či kovových kohoutků. Takto odebraná míza se pomocí hadiček přenáší do nádob, přičemž nedochází ke znečištění mízy nebo zanesení houbových spor do stromu. Kompletní nabídku například nalezente na Historickém tržišti.
Kohoutků i hadiček je hned několik na výběr a je snadné si je pořídit i použít.


 

JAK NA TO

Dírka: Pomocí nebozezu nebo vrtačky provrtáme do stromu dírku o průměru 8 mm a hloubku volíme okolo 4–5 cm. Do této dírky zasadíme kohoutek, který lehce zaklepeme, aby se dírka ucpala a míza neprotékala okolo otvoru pryč.

 

Počet odběrných míst: Kolik vrtů lze provést na jednom stromě, aby nedošlo k jeho poškození, lze odvodit od průměru kmene.

-    pro ø30-40 cm: 1 vrt
-    pro ø40-45 cm: 2 vrty
-    pro ø45 a více cm: 3 vrty

 

 

Umístění kohoutků ve dřevě: Kohoutky umísťujeme do rovné bílé kůry, kde lze provést čistý vrt a zamezit ztrátám mízy. V takovém místě se rána také lépe ošetřuje.

 

 

 

Odvod mízy: Mízu necháme skapávat buď přímo do nádob a nebo je nejlepší ji odvádět pomocí hadiček. Hadičky se nasadí na kohoutky (viz fotografie výše) a vedou do láhví umístěných na zemi. K tomuto účelu se velmi osvědčily PET láhve s dvěma otvory, větší (např. o průměru 11-12 mm pro menší hadičky) slouží k přívodu mízy. Doporučuji tento otvor odělat velmi těsný, aby v něm hadička pevně seděla.

Pokud hadička opravdu dobře těsní, je potom nezbytné do víčka udělat ještě menší dírku (0,5-0,8 mm), která slouží k vyrovnání tlaku, jinak by se mohlo stát, že míza nepoteče a nebo poteče velmi pomalu.

 

 

 

Péče o stromy: Odběr mízy v řádu desítek litrů stromu nijak neublíží. Ve stromě v jarním období kolují hektolitry vody a většina té vody se ihned vypařuje. Odběr mízy odčerpá stěží procenta z celkového množství protékající mízy a stromu to skutečně nijak neublíží. To dokazují nejen tvrdá data z Kanady, ale i tisíciletá evropská a sibiřská historie.  Jedná se o naprosto bezpečný a šetrný způsob využívání přírodních zdrojů.
Po ukončení sezóny stačí ránu očistit a hlavně se nesmí zapomenout ihned tyto řezy, dírky apod. ošetřit a uzavřít rány štěpařským voskem nebo balzámem!

 

Upozornění: Mízu odebírejte výhradně ze svých stromů (na svém pozemku) a nebo se souhlasem majitele pozemku.
Rozšířené tvrzení, podle kterého je sběr mízy v ČR zakázán, se nezakládá na pravdě. Česká legislativa pouze zakazuje poškozovat cizí majetek – stromy, tedy ty břízy, které nejsou ve vašem vlastnictví.