Technologický postup činění kůží v době Velké Moravy

Jedná se o výňatek z článku ZPRACOVÁNÍ KŮŽE V OBDOBÍ VELKÉ MORAVY
Autoři: Jan Galatík, Ing. Antonín Galatík CSc.
(časopis Moravského muzea – Vědy společenské; 1981)

Na základě analýz, předpokládaných nástrojů a
zkušeností z výroby usní lze s určitou přesností stanovit technologii, kterou v
době Velké Moravy koželuzi používali. Stručně lze tuto technologii znázornit
takto:

  1. Stažení kůže, opracování rubové strany nožem,
    odstranění podkožního vaziva a zbytků masa.
  2. Praní vodou, pravděpodobně tekoucí, odstranění
    nečistot, zbytků hnoje a krve.
  3. Uvolnění vlasu buď mírným zapařením na hromadách
    nebo vápnem v jámách vyhloubených v zemi.
  4. Odstranění vlasu, odchlupování nožem, vytlačení
    límcového pigmentu nožem tzv. "omykaní".
  5. Praní vodou (tekoucí), odstranění nečistot, zbytků
    vlasů a pigmentů, popřípadě vápna, bylo-li použito k odchlupování.
  6. Činění v jamách, tak, že kůže byly posypány solí a
    ukládány na sebe a proloženy vrstvou kůry se stromů (dubu, smrku, popřípadě
    jinou třísloviny obsahující kůrou). Vyplněná jáma byla zakryta dřevem a hlínou
    po zaplavení vodou. Postupně se vyluhovaly třísloviny a rozpustila sůl. Doba
    činění byla několik měsíců až jeden rok (u ovčích kůží a hověziny až 3 roky).
  7. Vyčiněné usně byly vyjmuty z jámy, natřeny
    živočišnými tuky a zvolna usušeny do zavlhlého stavu. Usně mírně vlhké a
    vláčné byly měkčeny a rozpracovány na "hobze", tj. na měsíčkovitém železném
    nástroji, umístěném na asi 1 m vysokém podstavci. Přitom byly rozpracovány
    jednotlivá vlákna kolagenní struktury kůže, která při dalším sušení kůže již
    neztvrdla.
  8. Kůže byly dále dosoušeny ve stínu, zvolna, až
    vyschly na normální vlhkost(asi 15% vody) a opět rozpracovány na "hobze".
  9. Hotové usně byly apretovány nátěrem surovou zvířecí
    krví na líci. Tento postup nátěr byl zaschnutí několikrát opakován, až usně
    získaly čokoládově hnědou, mírně lesklou povrchovou úpravu líce.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>