
Putování v Beskydech 2016

Když zima udeřila

Kdysi dávno v Beskydech
Dne 24.10.2016
Na konci léta 2016 se opět pár fanatiků vydalo ve slovanském do Beskyd.
Jelikož naše potoky už ryby téměř nenabízí, nechali jsme si je sami nalovit. Na sadkách. Ale abychom nepřišli o nějaký ten zážitek, tak jsme na rybách vyzkoušeli oberhaw (horní sek) paličkou a pstruhy duhové původem z USA poslali do rybího Elysia.
Dne 21.12.2015
Minulého roku v únoru, když zima byla nejtvrdší a mráz štípal do tváře, naše předsunutá hlídka byla donucena přenocovat na sněhu.
Dne 19.1.2014
Kdysi dávno v Beskydech
Je druhá polovina 60. let 6. století. Germáni pomalu opouštějí naše území a stěhují se na jih. Zvědové budoucích nových obyvatel pomalu přicházejí přes průsmyky. Je sice začínající léto, ale Perun jim nepřeje. Je pod mrakem a teplota okolo 15 stupňů. Skupina se nejdříve posilní pár hrnci piva, které tu zanechalo původní obyvatelstvo při svém odchodu. Na zem vykládají své zásoby [...]
Dne 1.4.2013
Na našich soukromých akcích se snažíme stravovat co nejdobověji. Jsme přesvědčeni, že tehdejší člověk dokázal z přírody vytěžit maximum různých surovin, z kterých si dokázal připravit chutné pokrmy. Výchozím pramenem jsou pro nás archeologické nálezy zbytků rostlin vhodných ke konzumaci. Dalším důkazem mohou být různé kuchařky, které však pocházejí z mnohem mladších dob, nicméně již názvy jídel ukazují na vynalézavost [...]
Dne 15.5.2012
Jelikož oživlá historie klade jako jeden z cílů ověřovat funkčnost veškerého vybavení a výstroje, rozhodli jsme se otestovat naši zimní výstroj v rámci výstupu na Lysou horu v Beskydech dne 5. 2. 2012. Akce se zúčastnili Acheron, Lucas a Klára ze sdružení Tizon.Celkem jsme ušli 16 km, po celou cestu bylo v podstatě 20 stupňů mínus, což [...]
Dne 17.7.2009
Barvení indigem je poměrně složitý a náročný proces. V minulosti se k barvení používala např. zkvašená lidská moč a právě proto byli barvíří vykázáni z měst (v Praze např. na barvířský ostrov).
Postup, který zde uvádíme je moderní, neskonale rychlejší a hlavně tolik nepáchne. Jeho další výhodou je, že oproti postupům uváděným i v knihách je tento postup [...]