Články

Kdysi dávno v Beskydech

do kopce

Kdysi dávno v Beskydech

Je druhá polovina 60. let 6. století. Germáni pomalu opouštějí naše území a stěhují se na jih. Zvědové budoucích nových obyvatel pomalu přicházejí přes průsmyky. Je sice začínající léto, ale Perun jim nepřeje. Je pod mrakem a teplota okolo 15 stupňů. Skupina se nejdříve posilní pár hrnci piva, které tu zanechalo původní obyvatelstvo při svém odchodu. Na zem vykládají své zásoby [...]

Číst více | Počet komentářů: 34616 | Přidat komentář

Workshop: Slovanské kuchtění



Na našich soukromých akcích se snažíme stravovat co nejdobověji. Jsme přesvědčeni, že tehdejší člověk dokázal z přírody vytěžit maximum různých surovin, z kterých si dokázal připravit chutné pokrmy. Výchozím pramenem jsou pro nás archeologické nálezy zbytků rostlin vhodných ke konzumaci. Dalším důkazem mohou být různé kuchařky, které však pocházejí z mnohem mladších dob, nicméně již názvy jídel ukazují na vynalézavost [...]

Číst více | Počet komentářů: 397 | Přidat komentář

Testování zimní výbavy na Lysé hoře



Jelikož oživlá historie klade jako jeden z cílů ověřovat funkčnost veškerého vybavení a výstroje, rozhodli jsme se otestovat naši zimní výstroj v rámci výstupu na Lysou horu v Beskydech dne 5. 2. 2012. Akce se zúčastnili Acheron, Lucas a Klára ze sdružení Tizon.Celkem jsme ušli 16 km, po celou cestu bylo v podstatě 20 stupňů mínus, což [...]

Číst více | Počet komentářů: 126 | Přidat komentář

Barvení speciální lázně – indigo



Barvení indigem je poměrně složitý a náročný proces. V minulosti se k barvení používala např. zkvašená lidská moč a právě proto byli barvíří vykázáni z měst (v Praze např. na barvířský ostrov).
Postup, který zde uvádíme je moderní, neskonale rychlejší a hlavně tolik nepáchne. Jeho další výhodou je, že oproti postupům uváděným i v knihách je tento postup [...]

Číst více | Počet komentářů: 214 | Přidat komentář