Články

Rusálie 2009



Tradiční jarní Rusálie spojené s buzením víly Marusji probělho za krásného slunečného počasí.
U naší studánky, nad kterou bdí dědek, jsme se sešli při zvuku budnu. Poté naše vědma přivítala Marusju nádhernou písní, při které snad žádné oko nezůstalo suché. Víla se za těchto líbích zvuků musela probudit. Vědma ji předala dárek [...]

Číst více | Počet komentářů: 784 | Přidat komentář

Tvarohová (svatební) kaše

Jedním ze zajímavých receptů, které jsme našli v knize Magdaleny Beranové (Jídlo a pití v pravěku a středověku) byla tzv. svatební kaše. Tato kaše je poměrně jednoduchá na uvaření, za to však je podstatně náročnější na prvotní přípravu. Hlavní však je, že je velice chutná.Tuto vynikající kaši si můžete vyrobit s pomocí základních ingrediencí, ale
bohužel nebude chutnat tak, jak by mohla v případě výroby z [...]

Číst více | Počet komentářů: 680 | Přidat komentář

Placky z mrkvového mázu



Staří slované znali pouze divokou bílou a pravděpodobně i šlechtěnou žlutou mrkev. Krom barvy mrkve se v minulosti lišilo také zpracování. V 16.-17. století se spíše než do omáček a polévek, používala mrkev k výrobě sladkého mázu.
Je otázkou, zda se podobný mrkový máz připravoval i u starých Slovanů, ale technicky to možné je, ačkoliv potvrzující důkazy asi [...]

Číst více | Počet komentářů: 690 | Přidat komentář

Merlíkové bochánky



Špenáty (tedy povařené posekané listí převážně merlíkovitých rostlin) byly oblíbenou slovanskou potravou. Připravovaly se na řadu způsobů a jedním z nich mohly být právě špenátové těstové bochánky.
Při přípravě tohoto jídla jsme se inspirovali receptem ze 17. století, který jsme mírně zjednodušili a upravili pro raný středověk.

POTŘEBUJETE INGREDIENCE?


Číst více | Počet komentářů: 671 | Přidat komentář

Recept na jednoduchou jarní kaši

300 gramů velmi hrubě umletého obilí (my jsme použili pšenici),
voda, medvědí česnek ( velmi hodně listů), sůl, maso (použito vepřové)

 

Umleté obilí jsme namočili dopoledne do vody, tak aby bylo zcela ponořeno a
voda mírně přesahovala. Natrhali jsme si medvědí česnek a rozsekali. Kaši jsme
zvolna začali zahřívat ve stejné vodě. Vody nesmí být moc, protože by se celá
měla vyvařit. Když nám vody začalo ubývat a obilí nám [...]

Číst více | Počet komentářů: 77 | Přidat komentář

Recepty: jarní kaše

Jarní kaše se vždy dělaly z posledních zbytků zásob obilí a toho, co venku urostlo. Mezi první bylinky, jejichž listí se rozvíjí mezi prvními, patřily divoké česneky, kopřivy a další.Jarní kaše:

šrot: Jako základ je třeba použít na velmi hrubo umleté obilí. Tzv. šrot. tento šrot namočte na 24 hodin do vody a nechte jej pořádně nabobtnat.
Část přebytečné vody slejte a dejte kaši (za stálého míchání) [...]

Číst více | Počet komentářů: 91 | Přidat komentář

Slovanská kuchyně

Pod slovanskou kuchyní Velké Moravy si většina z nás představí jídelníček lepšího pravěku. Ale to není pravda. Postutně se budete v cyklu „Slovanská kuchyně“ seznamovat se surovinamy, které naši předkové používali a z kterých připravovali pokrm.

Obilí a obilné pochoutky

Nejčastěji se pěstovala pšenice dvouzrnka zároveň s pšenicí jednozrnkou. Byla
to velice trvanlivá obilnina, proto byla nejrošířenější.

Ječmen

Proso — jáhly – drahá obilnina – muselo se několikrát plít, [...]

Číst více | Počet komentářů: 676 | Přidat komentář

Pozvánka pro účastníky – Slunovrat 2008

Tento text je pozvánka pro účastníky Oslav slunovratu – tedy pro vedoucí a
členy skupin historického šermu a oživlé historie (Pro návštěvníky je vytvořen
samostatný web!
).

Drazí slovanští i neslovanští přátelé.

Připravujeme i v tomto roce již 4. Oslavy letního slunovratu – tentokrát poprvé
na hradišti v Modré a ve spolupráci se sdružením
Velkomoravané.

Tato akce by měla přinést některé novinky v pravidlech, průběhu i scénáři akce.
Vše [...]

Číst více | Počet komentářů: 607 | Přidat komentář