Putování v Beskydech 2016
Když zima udeřila
Kdysi dávno v Beskydech
Dne 8.4.2011
Velesův lid připravil zážitkové vynášení Moreny pro děti ze školky na Čeladné“Mateřská škola Čeladenská beruška„. Děti se náramně bavily a jsme rádi, že jsme jim mohli přiblížit jeden se zvyků starých Slovanů.
Dne 2.5.2009
Tradiční jarní Rusálie spojené s buzením víly Marusji probělho za krásného slunečného počasí.
U naší studánky, nad kterou bdí dědek, jsme se sešli při zvuku budnu. Poté naše vědma přivítala Marusju nádhernou písní, při které snad žádné oko nezůstalo suché. Víla se za těchto líbích zvuků musela probudit. Vědma ji předala dárek [...]
Dne 21.10.2008
Jedním ze zajímavých receptů, které jsme našli v knize Magdaleny Beranové (Jídlo a pití v pravěku a středověku) byla tzv. svatební kaše. Tato kaše je poměrně jednoduchá na uvaření, za to však je podstatně náročnější na prvotní přípravu. Hlavní však je, že je velice chutná.Tuto vynikající kaši si můžete vyrobit s pomocí základních ingrediencí, ale
bohužel nebude chutnat tak, jak by mohla v případě výroby z [...]
Dne 26.7.2008
Staří slované znali pouze divokou bílou a pravděpodobně i šlechtěnou žlutou mrkev. Krom barvy mrkve se v minulosti lišilo také zpracování. V 16.-17. století se spíše než do omáček a polévek, používala mrkev k výrobě sladkého mázu.
Je otázkou, zda se podobný mrkový máz připravoval i u starých Slovanů, ale technicky to možné je, ačkoliv potvrzující důkazy asi [...]
Dne 25.7.2008
Špenáty (tedy povařené posekané listí převážně merlíkovitých rostlin) byly oblíbenou slovanskou potravou. Připravovaly se na řadu způsobů a jedním z nich mohly být právě špenátové těstové bochánky.
Při přípravě tohoto jídla jsme se inspirovali receptem ze 17. století, který jsme mírně zjednodušili a upravili pro raný středověk.
POTŘEBUJETE INGREDIENCE?
Dne 20.3.2008
300 gramů velmi hrubě umletého obilí (my jsme použili pšenici),
voda, medvědí česnek ( velmi hodně listů), sůl, maso (použito vepřové)
Umleté obilí jsme namočili dopoledne do vody, tak aby bylo zcela ponořeno a
voda mírně přesahovala. Natrhali jsme si medvědí česnek a rozsekali. Kaši jsme
zvolna začali zahřívat ve stejné vodě. Vody nesmí být moc, protože by se celá
měla vyvařit. Když nám vody začalo ubývat a obilí nám [...]
Dne
Jarní kaše se vždy dělaly z posledních zbytků zásob obilí a toho, co venku urostlo. Mezi první bylinky, jejichž listí se rozvíjí mezi prvními, patřily divoké česneky, kopřivy a další.Jarní kaše:
šrot: Jako základ je třeba použít na velmi hrubo umleté obilí. Tzv. šrot. tento šrot namočte na 24 hodin do vody a nechte jej pořádně nabobtnat.
Část přebytečné vody slejte a dejte kaši (za stálého míchání) [...]
Dne 11.3.2008
Pod slovanskou kuchyní Velké Moravy si většina z nás představí jídelníček lepšího pravěku. Ale to není pravda. Postutně se budete v cyklu „Slovanská kuchyně“ seznamovat se surovinamy, které naši předkové používali a z kterých připravovali pokrm.
Obilí a obilné pochoutky
Nejčastěji se pěstovala pšenice dvouzrnka zároveň s pšenicí jednozrnkou. Byla
to velice trvanlivá obilnina, proto byla nejrošířenější.
Ječmen
Proso — jáhly – drahá obilnina – muselo se několikrát plít, [...]
Dne 9.3.2008
Tento text je pozvánka pro účastníky Oslav slunovratu – tedy pro vedoucí a
členy skupin historického šermu a oživlé historie (Pro návštěvníky je vytvořen
samostatný web!).
Drazí slovanští i neslovanští přátelé.
Připravujeme i v tomto roce již 4. Oslavy letního slunovratu – tentokrát poprvé
na hradišti v Modré a ve spolupráci se sdružením
Velkomoravané.
Tato akce by měla přinést některé novinky v pravidlech, průběhu i scénáři akce.
Vše [...]